Jak wybrać najlepszy okap?

Żeby wybrany przez nas okap kuchenny efektywnie spełniał swoją rolę, jego parametry muszą być dopasowane do realnych potrzeb użytkownika oraz wielkości jego kuchni. Tylko w ten sposób produkt będzie stanowił pomoc przy usuwaniu pary wodnej, tłuszczu osadzającego się na powierzchni mebli, a także intensywnych zapachów, które uwalniają się w trakcie gotowania. Przy jego wyborze zasadniczą rolę odgrywają nie tylko wymiary, ale także inne parametry, takie jak poziom hałasu, typ urządzenia, jakość jego wykonania, czy rodzaj filtra. Poszczególne modele różnią się od siebie także ilością biegów lub rodzajem oświetlenia.

 

Jak dopasować wydajność okapu?

Wybierając model do swojej kuchni należy zwrócić uwagę na wydajność urządzenia. Ta wartość musi być dostosowana do wymiarów danego pomieszczenia, dzięki czemu okap będzie mógł poradzić sobie z oczyszczaniem powietrza. Wydajność jest wartością podawaną w m3/h i przedstawia objętość powietrza, którą okap jest w stanie przefiltrować w ciągu godziny. Eksperci radzą wybrać model będący w stanie, w ciągu godziny, oczyścić przestrzeń o powierzchni dziesięciokrotnie większej niż kuchnia, w której będzie pracował. Z tego powodu, przed wyborem konkretnego modelu, warto obliczyć kubaturę kuchni. W tym celu należy pomnożyć długość dwóch stykających się ze sobą ścian oraz wysokość pomieszczenia. Otrzymany wynik będzie stanowił objętość kuchni. Pomnożenie go razy dziesięć wskaże nam pożądaną wydajność urządzenia pasującego do danej kuchni. Np. jeśli ściany kuchni mają długość 3 oraz 4 metrów i wysokość 2,5 metra, należy wykonać działanie 3x4x2,5×10. Wynik będzie stanowił minimalną wydajność maksymalną okapu do kuchni. Dla podanego przykładu wynosi ona 300m3/h. Oczywiście bardziej wydajne urządzenie będzie lepsze, zwłaszcza, gdy domownicy często gotują, a kuchnia jest otwarta na salon.

 

 

Jaki typ okapu wybrać

Wyróżniamy dwa podstawowe typy okapów. Są to urządzenia pracujące w charakterze wyciągu lub pochłaniacza. Te pierwsze są znacznie bardziej efektywne, ale wymagają podłączenia do przewodu wentylacyjnego, przez który powietrze z kuchni transportowane jest na zewnątrz. Pochłaniacze to urządzenia działające na zasadzie obiegu zamkniętego. Powietrze jest przez nie zasysane, oczyszczanie z tłuszczy i nieprzyjemnych zapachów, a następnie wydmuchiwane ponownie do pomieszczenia. Ze względu na to, że w większości domów nie ma możliwości podłączenia urządzenia do systemu wentylacji lub komina, okapy są obecnie częściej wykorzystywane jako pochłaniacze.

 

Model podszafkowy, przyścienny czy wyspowy?

Jednym z podstawowych aspektów, które odgrywają znaczącą rolę podczas wyboru konkretnego urządzenia jest jego rodzaj. Najpopularniejsze są modele podszafkowe, ich zaletą jest przystępna cena i kompaktowa konstrukcja, dzięki której mogą być podwieszane poniżej szafki. Powszechnie spotykane są także modele przyścienne, instalowane na ścianie ponad kuchenką. Innym popularnym rodzajem są okapy wyspowe. Swoje zastosowanie znajdują w pomieszczeniach, w których znajduje się wyspa kuchenna. Osoby, które pragną ukryć urządzenie w szafce, z pewnością zdecydują się na modele do zabudowy. Dzięki nim można cieszyć się czystym powietrzem w kuchni, jednocześnie nie zakłócając estetyki wnętrza. Każdy rodzaj okapu ma swoje zalety oraz wady i pasuje do innej kuchni.

 

Rodzaj filtra

Należy zwrócić uwagę również na rodzaj filtra znajdującego się wewnątrz urządzenia. Jego zadaniem jest zatrzymanie cząsteczek tłuszczu, odprowadzanie pary i neutralizacja zapachów znajdujących się w powietrzu zasysanym przez urządzenie. Dzięki temu mogą ochronić okap przed uszkodzeniem silnika oraz nadmiernym zabrudzeniem wnętrza obudowy. To właśnie filtr jest elementem, który ma decydujący wpływ na efektywność pracy urządzenia. Wykorzystywane są filtry węglowe oraz metalowe, które można czyścić w zmywarce. Jeśli urządzenie pracuje jako pochłaniacz, czyli nie jest podłączone do wentylacji, stosuje się w nim filtry węglowe. Metalowe stosuje się zarówno w wyciągach, jak i pochłaniaczach.

 

Inne parametry

Dźwięki, które urządzenie emituje w trakcie pracy mogą być uciążliwe, dlatego warto zdecydować się na model cichy, czyli taki, którego poziom hałasu wynosi nie więcej niż 50 dB na najniższym biegu. Jest to optymalny poziom, który nie przeszkadza osobie gotującej, ani pozostałym domownikom. Należy pamiętać, że natężenie hałasu jest przedstawiane za pomocą skali logarytmicznej, dlatego urządzenie głośniejsze o 3-4 dB, w praktyce emituje dużo więcej hałasu.
Warto pamiętać, że urządzenie staje się elementem wystroju pomieszczenia, dlatego jego design również odgrywa rolę w trakcie wyboru konkretnego modelu. Warto zdecydować się na model, który dobrze wkomponuje się w stylistykę pozostałych elementów wyposażenia.

 

Potrzebujesz pomocy lub masz dodatkowe pytania ?

Skontaktuj się z nami ! biuro@seenergy.pl


Powiązane wpisy

Rodzaje okapów